Ingrediente naturale

Glicerina – ingredientul hidratant cel mai subestimat din produsele cosmetice

Cosmetice Naturale Romanesti

Pielea corpului rămâne fină și catifelată dacă îi dăm ce are nevoie. Secretul pielii frumoase este apa. Și de aici întrebarea: ce ne ajută să păstrăm apa în piele?

Gândește-te: dacă bei suficientă apă, pielea îți va mulțumi. Dacă folosești creme hidratante pentru față, tenul îți va mulțumi. Dacă folosești loțiuni hidratante pentru corp, pielea corpului îți va mulțumi. Și dacă te hrănești cu fructe și legume bogate în apă, vei avea ca recompensă o piele netedă și hidratată pe tot parcursul vieții.

Astăzi vreau să-ți împărtășesc viziunea mea despre ingredientul cel mai încercat din industria cosmetică și cu rezultatele cele mai bune pentru hidratarea pielii. Dar cum oamenii își doresc mereu altceva, subestimează puterea de hidratare a glicerinei, căci la acest ingredient m-am gândit să ți-l prezint.

De ce să alegem glicerina

Glicerina este un ingredient versatil și eficient întâlnit în multe produse cosmetice, datorită capacității sale de a menține pielea hidratată și sănătoasă. Aceasta este utilizată într-o varietate de geluri de curățare și creme hidratante datorită proprietăților sale emoliente și umectante.

Tehnic, glicerina este un lichid incolor sau ușor galben, inodor și cu vâscozitate medie. Aceste caracteristici pot varia în funcție de calitatea și puritatea glicerinei, dar în general, glicerina are o culoare puțin vizibilă, astfel încât să poată fi considerată aproape incoloră.

În ceea ce privește vâscozitatea, glicerina este un lichid cu o consistență moderată, ceea ce înseamnă că este mai densă decât apă, dar nu atât de densă precum uleiurile naturale. Acest lucru îi conferă capacitatea de a fi utilizată cu ușurință în diverse produse cosmetice și de îngrijire a pielii.

Proprietățile glicerinei

Cosmetice Naturale Romanesti
Hidratarea și emolierea corpului cu ajutorul glicerinei

Glicerina este de natură higroscopică ceea ce înseamnă că atrage apa și o reține în piele. Are proprietăți antimicrobiale și antivirale și poate calma arsurile superficiale minore, cum ar fi cele cauzate de expunerea la soare sau de contactul cu suprafețe fierbinți.

Datorită proprietăților hidratante și emoliente, ajută la menținerea hidratării pielii cu arsuri ușoare și poate contribui la accelerarea procesului de vindecare. De asemenea, are proprietăți calmante și non-iritante, care pot reduce disconfortul și senzația de mâncărime asociate cu arsurile ușoare.

Pe lângă hidratare, glicerina ajută și la crearea unei bariere de protecție pe suprafața pielii, care previne pierderea excesivă de apă și protejează împotriva factorilor de mediu nocivi.

Datorită greutății moleculare mici, glicerina are o putere de penetrare mai mare, trece de epiderm și ajunge până la derm ce conține vase mici de sânge. Procesul de a extrage apă din fluxul sanguin, fără a deshidrata corpul, funcționează în mod real pielea pentru 3,5% din suprafața corpului. Acest proces acționează ca un agent de împrospătare, contribuind la hidratarea și întinerirea pielii, menținând în același timp hidratarea corpului.

De aceea, glicerina este un umectant superior față de acidul hialuronic, care are o greutate moleculară de 5 ori mai mare și rămâne la suprafața pielii. Dar fiecare ingredient are rolul său și beneficiile se văd dacă utilizăm produse cosmetice ce le conțin.

Gelul de față cu glicerină

Cosmetice Naturale Romanesti
Gel de față cu glicerină

Formularea gelului de față ține cont de nevoia tenului de curățare blândă, precum și de hidratarea tenului încă de la primul pas al rutinei de îngrijire. Atunci când aplicăm un gel de curățare blând pe ten, acesta trebuie să îndeplinească două obiective importante: să elimine eficient impuritățile și să păstreze nivelul optim de umiditate al pielii. Glicerina joacă un rol crucial în atingerea acestor scopuri.

  • Îndepărtarea delicată a impurităților: Glicerina ajută la îndepărtarea delicată a machiajului, a excesului de sebum și a impurităților de pe suprafața pielii. Cu toate acestea, nu usucă tenul, așa cum o pot face anumite produse agresive de curățare. Mai degrabă, glicerina păstrează hidratarea naturală a pielii, prevenind astfel senzația de uscăciune și strângere.
  • Începerea hidratării: Expunerea la soare usucă pielea și duce la pierderea de umiditate. Glicerina are capacitatea de a atrage și de a reține apa în piele, ceea ce ajută la rehidratarea pielii. Prin curățarea tenului cu gelul de față cu glicerină vei menține pielea hidratată.
  • Efect calmant: Soarele poate cauza roșeață și iritații pe piele, în special dacă expunerea a fost prelungită. Glicerina are proprietăți calmante și anti-iritante, ceea ce poate ajuta la reducerea disconfortului și a roșeții de pe piele. Glicerina contribuie la calmarea pielii și la accelerarea procesului de regenerare.
  • Restabilirea barierei de protecție: Expunerea la soare afectează bariera naturală de protecție a pielii. Glicerina ajută la refacerea acestei bariere prin menținerea unui echilibru optim de umiditate și prin formarea unui strat protector la suprafața pielii. Astfel previne deshidratarea ulterioară și susține sănătatea pielii.

Glicerina are capacitatea de a restabili bariera de protecție a pielii. Aceasta înseamnă că ajută la consolidarea stratului lipidelor de pe suprafața pielii, ceea ce împiedică pierderea excesivă de umiditate și intrarea substanțelor iritante sau poluanților în piele. Prin urmare, glicerina contribuie la menținerea unui mediu sănătos pentru piele și la protejarea împotriva factorilor de mediu nocivi.

Glicerina în gelurile de corp: hidratare și beneficii pentru piele

Cosmetice Naturale Romanesti
Gelul de corp cu glicerină

Gelurile de corp sunt produse cosmetice populare pentru curățarea și îngrijirea pielii. Printre ingredientele comune găsite în aceste geluri, glicerina ocupă un loc important datorită proprietăților sale hidratante și benefice pentru piele. Iată care sunt beneficiile aduse pielii:

  1. Hidratare profundă: În gelurile de corp, glicerina ajută la menținerea hidratării pielii, previne uscarea excesivă și ajută la restabilirea barierei naturale de protecție a pielii. Aceasta poate ajuta în special persoanele cu piele uscată sau deshidratată să obțină o hidratare profundă și de lungă durată.
  2. Efect emolient: Glicerina are proprietăți emoliente, ceea ce înseamnă ajută la catifelarea și netezirea pielii. În gelurile de corp, aceasta contribuie la oferirea unei senzații plăcute și pot face pielea mai suplă și mai netedă, reducând senzația de asprime sau rugozitate.
  3. Calmarea pielii sensibile: Persoanele cu piele sensibilă pot beneficia de gelurile de corp care conțin glicerină. Glicerina are proprietăți calmante și non-iritante, ceea ce ajută la reducerea disconfortului și a iritațiilor asociate pielii sensibile. Aceasta poate oferi o hidratare delicată și blândă, fără a agresa sau a provoca reacții adverse pielii sensibile.
  4. Potrivite pentru toate tipurile de piele: Gelurile de corp cu glicerină sunt potrivite pentru toate tipurile de piele, de la uscată, la grasă sau mixtă. Glicerina ajută la menținerea unui echilibru hidric optim în piele, fără a obstrucționa porii sau a lăsa o senzația de reziduu gras. Este important să alegeți un gel de corp cu glicerină de calitate și să-l utilizați în mod regulat pentru a obține cele mai bune rezultate.

În concluzie, glicerina în produsele cosmetice de curățare a pielii corpului aduce multiple beneficii pentru piele, inclusiv hidratare profundă, efect emolient și calmare pentru pielea sensibilă. Pentru a obține cele mai bune rezultate, îți recomandăm să utilizezi geluri de corp de înaltă calitate, care conțin o concentrație adecvată de glicerină și să le integrezi în rutina ta de îngrijire a pielii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *