Îngrijirea tenului

Mierea pentru ten: ingredient hidratant și anti-îmbătrânire

Cosmetice Naturale Romanesti

Mierea este un produs natural care, aplicată pe piele, ajută la îmbunătățirea aspectului acesteia. Produsele cosmetice Nuca Organic pe bază de miere organică, hrănesc, împrospătează și hidratează pielea cu ingredientele lor naturale. Află mai multe despre beneficiile mierii asupra pielii în general și asupra tenului în mod special.

Ce conține mierea de albine

Mierea de albine este bogată in nutrienți, vitamine și minerale. Toate acestea ajută la menținerea sănătății pielii și la prevenirea îmbătrânirii premature. Mierea crudă, neprelucrată termic, este un puternic antioxidant și anti-inflamator, care ajută la reducerea inflamației și la protecția împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Mierea de albine conține apă, fructoză, glucoză, zaharoză, enzime, vitamine, compuși aromatici, pigmenți și polen. Vitaminele și mineralele existente în miere au diverse roluri:

  • Complexul de vitamine B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantotenic) și vitamina B6 (piridoxina) – contribuie la metabolismul energetic și la funcționarea normală a sistemului nervos, la menținerea unei stări de sănătate a pielii și a mucoaselor,
  • Vitamina C – contribuie la formarea colagenului pentru funcționarea normală a pielii, la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la funcționarea normală a sistemului imunitar,
  • Vitamina H (biotina) – contribuie la menținerea unei stări de sănătate a pielii, la metabolismul grăsimilor și la producerea de energie,
  • Vitamina K – contribuie la coagularea sângelui și la menținerea sănătății oaselor și pielii,
  • O serie de minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan și seleniu. Acestea contribuie la funcționarea normală a celulelor musculare și nervoase, la formarea hemoglobinei și la transportul de oxigen la nivel celular, la funcționarea normală a sistemului imunitar și la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
Cosmetice Naturale Romanesti
Miere de albine neprelucrată termic

Cantitățile de vitamine și minerale variază în funcție de tipul de miere și de sursa de nectar. De exemplu, mierea de salcâm poate conține mai multă vitamină B1 și vitamină B2, în timp ce mierea de rapiță poate conține mai mult potasiu și magneziu. Mierea polifloră conține o varietate de vitamine și minerale, deoarece provine din mai multe surse de nectar.

Apa din miere provine de la plantele vizitate de albine, iar enzimele provin din nectar sau sunt adăugate de albine prin procesul digestiv. De reținut că enzimele nu mai sunt active la temperaturi mai mari de 50 grade celsius. De aceea Nuca Organic folosește mierea crudă, neprelucrată termic, pentru a profita de toți nutrienții din mierea de albine.

Este important de menționat că vitaminele și mineralele din miere sunt în cantități mici, sub 1%, la fel și enzimele. Zaharurile reprezintă cea mai mare cantitate, iar apa este prezentă între 14% și 20%.

Ce beneficii are mierea pentru ten

Mierea este utilizată încă din timpuri istorice pentru proprietățile sale medicinale. Grecii și egiptenii au folosit mierea pentru a trata diferite afecțiuni și de a îmbunătăți sănătatea oamenilor.

Acum că știm ce conține mierea, să vedem de ce este utilizată în produsele cosmetice naturale.

Rejuvenează pielea și părul

Hidratarea pielii este esențială pentru a menține aspectul sănătos și tânăr al acesteia. Pielea deshidratată poate fi aspră, crăpată și predispusă la iritații și alte probleme de sănătate. Prin hidratare și exfoliere delicată, putem preveni aceste probleme și contribuim la menținerea întinerită a pielii.

Iar aici intervine mierea care are proprietăți hidratante crescute și ajută la refacerea barierei de protecție a pielii. Fructoza și glucoza din miere – zaharuri simple direct asimilabile, ajută la menținerea nivelului de umiditate al pielii. De asemenea, mierea de albine conține acizi organici care pot ajuta la exfolierea pielii și la eliminarea celulelor moarte de la suprafața acesteia.

Previne îmbătrânirea pielii

Mierea de albine este bogată în antioxidanți care ajută la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot deteriora celulele și țesuturile, cauzând îmbătrânirea prematură a pielii. Antioxidanții din miere neutralizează acești radicali liberi si previn daunele cauzate de aceștia. De asemenea, este promovată regenerarea celulară prin stimularea producției de colagen și elastină.

Cosmetice Naturale Romanesti
Mierea rejuvenează pielea

Reduce inflamația pielii

Tenul acneic sau tenul cu probleme de înroșire beneficiază de antioxidanții care se găsesc în miere și care pot reduce inflamația. Se știe că în cazul acneei, glandele sebacee sunt blocate de hipersecreția de sebum și țesutul se inflamează. În prima fază, mierea are ca efect deblocarea glandelor sebacee, ceea ce va scoate la suprafață infecția. În a doua fază, datorită PH-ului ușor acid (între 3,4 și 4,5) bacteriile sunt anihilate și le este inhibată înmulțirea, iar infecția va dispărea în timp.

Din punct de vedere istoric, produsele apicole, cum ar fi și lăptișorul de matcă, au fost folosite pentru a trata un spectru larg de leziuni. Unele componente ale mierii ajută la reducerea inflamației pielii, și anume:

  • Proteina Bee-defensin-1, care face parte din sistemul imunitar al albinelor, este secretat de glandele salivare și este antibacteriană. Facilitează vindecarea rănilor.
  • Enzima Glucose oxidase – când albinele fac mierea includ și această enzimă. Se produc 2 componente diferite: acidul gluconic si peroxidul de hidrogen. Ambele componente atacă bacteriile și au proprietăți antiseptice.
  • Mierea are tendința să absoarbă umiditatea din aer care ajută rănile să nu se infecteze. Când mierea vine în contact cu o rană, enzimele eliberează lent antisepticul peroxid de hidrogen. Mierea menține rana hidratată și curată și previne ca pansamentul să se lipească de rană.
  • Prezența aminoacizilor fortifică sistemul natural de apărare în stratul din exterior al pielii.

Cum utilizezi mierea pentru ten

Mierea de albine poate fi utilizată ca ingredient hidratant și anti-îmbătrânire prin aplicarea direct pe piele sau prin utilizarea produselor cosmetice care conțin miere de albine ca ingredient. Mierea poate fi aplicată pentru spălarea feței, înainte de aplicarea cremei hidratante sau a serumului. Ea poate fi, de asemenea, utilizată ca mască de față, lăsând-o să acționeze timp de 15-20 de minute, după care se clătește cu apă călduță.

O singură atenționare însă: pentru a avea rezultate bune de la prima utilizare, folosește miere neprelucrată termic, ce conține toate componentele nealterate.

Nuca Organic folosește în produsele sale mierea de albine din Transilvania ce are calități superioare datorită tipurilor de plante din care provine. Această regiune este bogată în floră de calitate, cum ar fi pădurea de fag, florile de câmp, florile de munte și florile de fân. Rezultatul este mierea polifloră, mai bogată în vitamine și minerale. În plus, mierea de albine din Transilvania poate fi de calitate superioară datorită metodelor tradiționale de cules și prelucrare folosite de apicultorii din această regiune.

Mierea de albine, datorită componentelor sale provenite din natură, este benefică îngrijirii pielii, în special al tenului. Ai mai jos o listă cu produsele cosmetice de îngrijire ce conțin miere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *