Îngrijirea tenului

Tipuri de ten: evaluare și mod de îngrijire

tipuri de ten

Uneori constați că tenul tău nu se comportă așa cum te aștepți și începi să te autoevaluezi. Te uiți în oglindă și te gândești: “Pe obraji mă cam ține, pe frunte e gras, pe nas și bărbie am porii măriți și punctele astea negre nu mai dispar deloc. Ce tip de ten am? Și ce produse cosmetice mă ajută să am un ten curat?”

Cele 4 tipuri de ten sunt: ten normal, ten gras, ten uscat și tenul mixt.

De multe ori se presupune că toată lumea știe ce tip de ten are. Dar se confundă adesea pielea uscată cu pielea deshidratată, condiția pielii cu tipul de piele sau cu problemele pielii apărute la un moment dat.

De aceea este necesar să-ți evaluezi corect pielea pentru a ști ce produse de îngrijire sunt cele mai bune pentru tipul tău de ten și cum să-l îngrijești adecvat.

Tipurile de ten

Tipul de ten este o combinație dintre genele noastre și climatul în care trăim. Din combinația ereditară și de mediu recunoaștem patru tipuri de piele: normală, grasă, uscată și mixtă.

Fiecare din aceste tipuri de ten au variații, de exemplu de la un ten ușor gras până la unul foarte gras. Iar unele persoane au combinații din aceste tipuri de ten, de la normal în unele zone, la uscat sau gras, în alte zone. Poate că știi renumita zona-T ce dă bătăi de cap, mai ales femeilor. Zona T se întinde de la frunte în jos pe zona nasului și până la bărbie. Combinațiile de piele pot fi de ten gras în zona-T și ten uscat sau normal pe obraji și în jurul ochilor.

O dată ce știi ce tip de ten ai, îl poți îngriji corespunzător cu  produse cosmetice adecvate. Cosmeticele te ajută doar parțial, așa că e bine să ai o dietă echilibrată, să te hidratezi permanent și să te protejezi corect de soare și de variațiile climatice.

Tenul normal

Cel mai invidiat tip de ten este cel normal. Se observă că un ten normal are o hidratare bună, un tonus și o rezistență produse de epidermă care funcționează corespunzător. Derma este bine hidratată și susținută adecvat de țesuturile adipoase. Circulația sanguină este activă și metabolismul este echilibrat. Putem spune că tenul normal nu este nici uscat, nici gras și nu pune probleme.

Cum arată tenul normal?

Cosmetice Naturale Romanesti
Tenul normal, strălucitor și proaspăt

Tenul normal are un aspect catifelat, hidratat, cu volum și proaspăt. Se evidențiază prin strălucire și o culoare sănătoasă. Stratul cornos al pielii este translucid, are o textură fină și nu există linii vizibile de la deshidratare sau pori mari asociați cu excesul de sebum. Nici punctele negre nu-și fac apariția pe tenul normal.

Cel mai bun exemplu de piele normală este cel al copiilor, de la naștere și, de obicei, până la pubertate. La persoanele mature, tenul exclusiv normal nu se întâlnește foarte des.

Îngrijirea tenului normal

Pentru că un ten normal nu deranjează, de multe ori este neglijat și nu este îngrijit sau este îngrijit necorespunzător. Expunerea la soare, vânt sau frig extrem, deshidratarea, dar și îmbătrânirea datorată trecerii timpului sunt factorii principali ai deteriorării tenului normal.

Alți factori includ aportul insuficient de apă și o dietă inadecvată. Alimentele lipsite de vitamine, enzime și aminoacizi nu oferă celulelor hrana necesară pentru reproducerea și creșterea celulară adecvată. Îngrijirea necorespunzătoare a pielii, cum ar fi lipsa de curățare, este destul de răspândită la copii și adolescenți din cauza lipsei de conștientizare a îngrijirii pielii.

Menținerea curată a pielii este esențială pe termen lung. Curățarea de două ori pe zi (dimineața și seara) cu un produs de curățare delicat poate fi suficient. Utilizarea săpunurilor dure, precum și noxele din mediul înconjurător contribuie la deteriorarea pielii normale. Expunerea la soare și la intemperii, fără protecție, usucă, deshidratează și îmbătrânește prematur pielea.

Pielea normală necesită o curățare adecvată dimineața și seara, plus protecție împotriva oxidării cauzate de radicalii liberi și de soare. Utilizarea constantă a cremelor hidratante de protecție care conțin antioxidanți, previne pierderea umidității și deteriorarea datorate radicalilor liberi. Iar cremele hidratante și nutritive pe timp de noapte sunt esențiale. Este important ca aceste creme hidratante să conțină antioxidanți precum vitaminele E și C. Exfolierea ocazională este, de asemenea, benefică. Iar protecția solară este extrem de importantă, chiar și pentru copii. Copiii nu ar trebui să fie expuși la soare pe plajă fără o protecție solară adecvată sau pe zăpadă fără o cremă de protecție bună care include protecție UV și anti-oxidantă.

Pentru pielea normală, cheia este prevenirea și controlul daunelor prin utilizarea gelurilor de curătare blândă și a cremelor hidratante.

Tenul gras

Tenul mai mult sau mai puțin uleios este tipul de ten gras. Acesta apare datorită activității superactive a glandelor sebacee ce produc sebum în exces. Activitatea este controlată în principal de hormonii androgeni, cum ar fi testosteronul. Dacă este prezent în cantități mai mari decât în mod normal, unul dintre efecte este excesul de sebum și apariția acneei. Tenul acneic nu este un tip de ten ci este o problemă care apare preponderent la tenul gras.

La tenul gras porii sunt normali dar, datorită excesului de sebum, se lărgesc și se blochează cu impurități ce formează punctele negre, mai dificil de îndepărtat.

Cum arată un ten gras?

Cosmetice Naturale Romanesti
Tenul gras, lucios și cu pori deschiși

Pielea grasă poate fi recunoscută după aspectul său strălucitor, gros și ferm. Porii arată măriți, de obicei datorită uleiului, celulelor stratului cornos și bacteriilor prinse în foliculul pilo-sebaceu. Un ten gras tinde să arate murdar și neîngrijit – cu pete ocazionale pe bărbie, obraji și/sau în zona frunții – și se simte gras la atingere.

Climele calde și umede au tendința de a exacerba secreția glandelor, făcând pielea mai grasă. În plus, problemele pielii grase pot fi agravate de utilizarea greșită a produselor de îngrijire a pielii. Există tendința de a usca pielea fie prin utilizarea de săpunuri dure, fie prin utilizarea excesivă a astringentelor sau a exfolianților care perturbă funcția de barieră a pielii și permit evaporarea apei. Ar trebui evitată suprastimularea funcțiilor pielii prin spălare sau masaj stimulator.

Îngrijirea tenului gras

Tenul gras poate fi clasificat în două subcategorii: gras (fără deficit de apă) și deshidratat uleios (cu deficit de apă). În primul caz, pielea are o hidratare adecvată; în timp ce se simte și arată uleios, pielea grasă nu dă senzația de „uscăciune”. În a doua subcategorie, pielea este lipsită de umiditate. Toate caracteristicile pielii grase sunt prezente, dar individul tinde să se plângă de „piele uscată”. Adesea, cei cu pielea grasă au tendința de a folosi ingrediente uscate și deshidratante în efortul de a simți tenul „mai puțin uleios”. Rezultatul final este o piele descuamată, aspră și solzoasă.

De multe ori, pielea grasă este autodiagnostică ca piele uscată și se folosesc în mod greșit produse bogate în uleiuri. Dar pielea are deja suficient ulei și aceste produse nu fac decât să agraveze starea grasă. Porii sunt blocați și rezultatul constă în apariția punctelor negre. Nu este neobișnuit ca persoanele cu ten gras să ajungă la concluzia că nu au nevoie de o cremă hidratantă deoarece au pielea grasă. Este important să ne amintim că uleiul provine de la glandele sebacee, iar umiditatea din canalele intercelulare.

Îngrijirea tenului gras necesită o curățare minuțioasă, dar delicată, dimineața și seara. Gelurile sau cremele hidratante,lejere, vor ajuta pielea să își mențină suplețea și umiditatea.

Dacă ai un ten gras, este esențial să păstrezi pielea curată și hidratată și să nu o maltratezi cu produse cosmetice dure. Sunt recomandate exfoliante care asigură și umiditatea pielii, cum ar fi alfa hidroxi acizii (AHA), beta-hidroxi acizii (BHA) sau utilizarea săptămânală a peelingurilor cu enzime concepute pentru pielea grasă. Aceste produse ajută la îmbunătățirea aspectului și texturii pielii grase prin reducerea sebumului și a dimensiunii porilor, prin normalizarea gradului de exfoliere.

Și ca să închei într-o cheie optimistă, când este îngrijit corespunzător, acesta este tipul de piele preferat, deoarece ridurile apar târziu, procesul de îmbătrânire fiind întârziat.

Tenul uscat

Pielea uscată se dezvoltă în principal ca urmare a glandelor sebacee insuficiente, descuamarea anormală a celulelor de suprafață (hiperkeratoză) și a factorilor de mediu nefavorabili. Se agravează mai ales iarna, datorită scăderii umidității. Deoarece toate activitățile corpului încetinesc cu timpul, activitatea glandelor sebacee și exfolierea încetinesc, de asemenea. Multe femei pot descoperi că pielea lor a trecut de la gras la uscat după menopauză. Lipsa uleiului în pielea uscată îi reduce capacitatea de a reține umiditatea, deoarece uleiul de pe suprafața pielii acționează ca o barieră naturală împotriva pierderii umidității. Astfel, pielea uscată este de multe ori și deshidratată și se simte adesea solzoasă, aspră, cu senzația de mâncărime.

Cum arată tenul uscat?

Cosmetice Naturale Romanesti
Caracteristicile tenului uscat: excesiv de delicat, cu mici linii superficiale

Tenul uscat poate fi adesea caracterizat ca având pielea foarte fină, excesiv de delicată și subțire, cu pori aproape invizibili. Ca urmare, pielea uscată poate avea mai puține celule în stratul cornos decât pielea grasă. Pielea tinde, de asemenea, să se încrețească ușor și este adesea plină de mici linii superficiale. Cu toate acestea, un tip de piele uscată care este asociată cu o descuamare anormală, leziuni solare sau îmbătrânire prematură generală poate părea groasă.

Îngrijirea tenului uscat

Problemele pielii uscate sunt agravate de expunerea la soare, vânt și căldură. O îngrijire necorespunzătoare a pielii, în special lipsa protecției împotriva pierderii de umiditate, agravează și mai mult această problemă. Îngrijirea tenului uscat ar trebui să includă produse care vor adăuga emolienți sau uleiuri la suprafața pielii, precum și cele care adaugă sau stimulează producția naturală a pielii de umectanți (ingrediente care leagă apa). Adăugarea de emolienți sau uleiuri pe suprafața pielii uscate ajută la formarea unei pelicule „de etanșare”, reducând la minimum pierderea de umiditate. Aceste produse ar putea include, de asemenea, ingrediente cu greutate moleculară mare, cum ar fi colagen, acid hialuronic și dimeticonă. Ingredientele hidratante precum acizii glicolic și lactic, glicerina, ureea, ceramidele și colesterolul ajută la creșterea capacității naturale de reținere și menținere a apei în piele. Astfel de creme hidratante multifuncționale sunt esențiale pentru tenul uscat și sunt foarte recomandate. Ca și în cazul oricărui alt tip de piele, utilizarea produselor cu ingrediente antioxidante este esențială pentru a întârzia deteriorarea celulară.

Folosirea măștilor hrănitoare, hidratante și a cremelor cu peptide și niacinamide sunt recomandate pentru pielea uscată.

Tipul de ten mixt

Pielea mixtă apare atunci când tipurile de piele grasă, uscată sau normală sunt prezente simultan. Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru; cu toate acestea, cele mai comune forme de piele mixtă tind să aibă pe obraji ten normal cu o zonă T grasă, fie ten uscat pe obraji cu o zonă T normală. Pielea, în general, nu este uscată și grasă în același timp ci are zone uscate și zone grase.

Cum arată tenul mixt?

Tipuri de ten: tenul mixt
Îngrijire ten mixt cu zona T grasă și zona obrajilor de tip normal

Pielea grasă poate avea zone care sunt deshidratate și necesită hidratare. Pentru piele normală până la grasă sau grasă cu zone normale/uscate și deshidratate, se folosesc produse fără ulei care conțin umectanți, cum este glicerina.

Îngrijirea tenului mixt

Produsele care conțin ingrediente care stimulează și/sau repară capacitatea de reținere a umidității pielii, de exemplu acizii glicolici sau lactici, acizii grași esențiali, ceramidele și/sau colesterolul, sunt mai potrivite pentru tipurile de piele normală până la uscată.

Un ten mixt este mai dificil de îngrijit deoarece are nevoie și de produse pentru ten gras, de curățare delicată și hidratantă, cât și de cele pentru ten uscat, nutritive. Aici intervin produsele cosmetice organice, care sunt bine tolerate și au efecte benefice asupra tuturor tipurilor de ten.

În concluzie, dacă ai noțiuni despre tipurile de ten, îți poți pune un diagnostic în funcție de caracteristicile prezentate pentru fiecare tip. Folosește produse naturale, în ordinea corectă, zi de zi, și te vei mândri cu un ten curat și luminos indiferent de tipul de piele. În cazul unui ten problematic, pentru o diagnosticare cât mai corectă îți recomand o vizită la cosmetică și la dermatolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *