Ingrediente naturale

Uleiurile esențiale în produsele cosmetice naturale

Ulei esential ten

Iubesc uleiurile esențiale nu doar pentru parfumul lor, ci și pentru puternicele proprietăți pe care le au. Astfel, am ales să le includ și în formulele produselor cosmetice Nuca Organic.

Uleiurile esențiale sunt substanțe vii, cu o compoziție complexă bogată, unele cu peste 300 de compuși. Efectele benefice ale acestora sunt date de varietatea de compuși naturali, complexitate care nu poate fi reprodusă în laborator. De aceea sunt atât de prețioase aceste uleiuri esențiale atât pentru piele cât și pentru întreg organismul.

Ce este uleiul esențial?

Uleiul esențial este un amestec volatil de substanțe organice secretate de plante, adică aroma plantei. Aroma plantei are diferite roluri: de a atrage insectele pentru polenizare sau dimpotrivă, pentru a respinge anumite insecte. Rolul principal este de a proteja planta zi de zi de agenții patogeni care sunt în mediul în care crește aceasta.

Uleiurile esențiale sunt extrase din părțile aromate ale plantelor, la unele doar din flori, la altele din frunze, tulpină, rădăcină, semințe, vlăstar sau ace.

De exemplu, pentru gelul de curățare a tenului, am folosit ulei esențial de pelargonium rosae (geranium african) extras din frunzele trandafirului și distilat prin diferite metode. Acesta a fost folosit în medicina tradițională pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii ale pielii, datorită potențialului său antiinflamator, antiseptic, antifungic și antibacterian.

Uleiul esențial este întotdeauna un lichid transparent, ușor colorat în funcție de substanțele din plantă. De exemplu, uleiul esențial de mușețel german are o tentă ușor gălbuie sau verzuie. Din acest ulei este extras bisabololul pe care îl folosesc în gelul de curățare delicată pentru corp, datorită proprietăților sale antiiritante și calmante.

Volatilitatea uleiurilor esențiale

Majoritatea uleiurilor esențiale sunt volatile. Acest lucru înseamnă că ele au tendința de a se evapora sau de a fi vaporizate la temperaturi relativ scăzute. Este o caracteristică fundamentală a uleiurilor esențiale, deoarece substanțele volatile din compoziția lor contribuie la aromele puternice și la beneficiile terapeutice pe care le oferă.

Aroma ulei esential
Aroma și volatilitatea uleiului esențial

Procesul de volatilitate este important în utilizarea uleiurilor esențiale în aromaterapie sau în alte aplicații în care se doresc efecte de aromatizare sau beneficii terapeutice. Când sunt difuzate în aer sau aplicate pe piele, uleiurile esențiale se dispersează rapid în mediu, eliberând aromele lor și oferind diverse efecte asupra corpului și a minții umane.

Cu toate acestea, există unele uleiuri esențiale care pot fi mai puțin volatile decât altele, dar în general, volatilitatea este o caracteristică comună a majorității uleiurilor esențiale.

Poți testa pe o coală de hârtie în cât timp se evaporă uleiul, fără să rămână pete grase, în ciuda faptului că se numește ulei.

Uleiuri esențiale pentru piele

Pielea este cel mai mare organ al corpului și este întreținută cu ajutorul produselor cosmetice de curățare și îngrijire. Dacă sunt naturale, cu atât mai bine pielea le va tolera.

Uleiurile de bază

Uleiurile de bază sunt uleiuri vegetale pure, utilizate ca bază sau vehicul pentru diluarea și aplicarea uleiurilor esențiale și a altor ingrediente active în tratamentele pentru piele. Aceste uleiuri de bază sunt benefice pentru piele datorită compoziției lor bogate în acizi grași, vitamine și alte substanțe nutritive.

Ulei esential avocado
Uleiul esențial de avocado hidratează intens și regenerează pielea
 • 🍃Uleiul de jojoba este apreciat pentru capacitatea sa de a se apropia în mod natural de sebumul pielii umane, fiind un excelent agent de hidratare. Este non-comedogenic și este adesea folosit pentru a regla secreția de sebum a pielii.
 • 🍃Uleiul de migdale are proprietăți emoliente și este bogat în vitamina E, fiind benefic pentru hidratarea și calmarea pielii uscate sau iritate.
 • 🍃Uleiul de semințe de struguri este ușor și se absoarbe imediat în piele, bogat în antioxidanți ce ajută la menținerea elasticității pielii.
 • 🍃Uleiul de avocado este un ulei bogat și hrănitor, extras din fructul de avocado. Conține acizi grași esențiali și vitamine, cu proprietăți de hidratare intensă și de regenerare a pielii. Menține elasticitatea pielii și tratează pielea uscată sau matură.
 • 🍃Uleiul de cocos este un alt ulei ușor, absorbit rapid de piele. Este bogat în acizi grași esențiali și vitamina A, fiind benefic pentru hidratare și regenerarea pielii.
 • 🍃Uleiul de susan este obținut din semințele de susan, cu un conținut ridicat de antioxidanți și acizi grași esențiali. Este folosit în principal în îngrijirea pielii și a părului, având proprietăți hidratante și de regenerare a pielii.
 • 🍃Uleiul de argan se extrage din fructele arborelui de argan, fiind renumit pentru proprietățile sale regenerative și hidratante. Este bogat în vitamina E și acizi grași esențiali, fiind utilizat în tratamentele pentru pielea uscată sau matură, precum și pentru a hrăni părul.

Uleiurile tonice

Uleiurile esențiale tonice pentru piele, dau energie acesteia și ajută la revigorarea ei, oferind un aspect mai proaspăt și radiant. Aceste uleiuri pot stimula circulația sângelui în piele, contribuind la o senzație de vitalitate și revitalizare.

Ulei esential rozmarin
Uleiul esențial de rozmarin tonifică pielea
 • 🍃Uleiul esențial de rozmarin are un miros proaspăt și erbaceu, fiind cunoscut pentru proprietățile sale revigorante. Este utilizat pentru a stimula concentrarea și claritatea mentală, precum și pentru beneficiile sale tonice asupra pielii și părului.
 • 🍃Uleiul esențial de mușcată are un miros cald, dulce și condimentat, cu proprietăți de stimulare a circulației și poate fi folosit pentru a îmbunătăți starea de spirit. De asemenea, este apreciat pentru calitățile sale tonice pentru piele, fiind utilizat în tratamente pentru ten și pentru a sprijini sănătatea pielii.
 • 🍃Uleiul esențial de lămâie are un parfum proaspăt și revigorant, fiind recunoscut pentru proprietățile sale purificatoare și revigorante. Este folosit pentru a sprijini vitalitatea și starea de spirit pozitivă și este apreciat pentru efectele sale tonifiante și de iluminare asupra pielii.

Uleiurile cu efect calmant asupra pielii

Pielea noastră poate fi supusă la diverse agresiuni externe sau interne care duc la iritații, inflamații, roșeață sau disconfort. Uleiurile esențiale calmante pentru piele sunt utilizate pentru a atenua aceste probleme și a sprijini sănătatea și aspectul sănătos al pielii. În produsele noastre cosmetice folosim uleiurile:

 • 🍃 Uleiul esențial de smirnă, apreciat din cele mai vechi timpuri, are efect antiinflamator și cicatrizant, netezește și repară pielea uscată sau iritată.
 • 🍃Uleiul esențial de geranium, obținut din florile mușcatei africane, este recunoscut pentru proprietățile sale tonfiante, astringente și regeneratoare, fiind recomandat tenurilor lipsite de fermitate și elasticitate.
 • 🍃Uleiul de mușețel se extrage din floarea de mușețel, are proprietăți antiinflamatorii, antiiritante și calmante. Este adesea utilizat pentru a trata pielea sensibilă, iritată sau afectată de diverse probleme cutanate, contribuind la vindecarea și echilibrarea acesteia.
 • 🍃Uleiul de kukui este obținut din semințele arborelui de kukui, are o textură ușoară și este bogat în acizi grași esențiali, vitamine și antioxidanți. Este cunoscut pentru proprietățile sale de hidratare profundă și de calmare a pielii uscate și iritate. De asemenea, are capacitatea de a fi absorbit rapid în piele, lăsând-o catifelată și netedă.
 • 🍃Ulei din lemn de trandafir este cunoscut pentru aroma sa reconfortantă și proprietățile sale antiinflamatorii. În îngrijirea pielii, uleiul de lemn de trandafir poate ajuta la reducerea roșeții și a inflamației, având, totodată, un efect revitalizant și echilibrant asupra tenului. Este adesea folosit în produse destinate îngrijirii tenului și în tratamente de aromaterapie.

Utilizarea regulată a uleiurilor calmante poate contribui la menținerea sănătății generale a pielii și reduce riscul apariției unor probleme mai severe sau cronice.

Pentru a oferi produselor Nuca Organic substanțe active de o calitate superioară, am ales uleiurile presate la rece, obținute din culturi ecologice, pentru a-și păstra toate proprietățile nutritive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *